Tekoja ja kärsimyksiä

Taidekeskus Mältinranta, Tampere, 2020

 Tekoja ja kärsimyksiä koostuu vuosina 2019 ja 2020 valmistuneista öljyvärimaalauksista. Teokset kuvaavat ihmisiä tämän päivän tragedioiden keskellä, samalla niissä on kuitenkin myös ajaton ulottuvuus. Maalauksissa yksi voi olla kahta. Taiteilijan ruumis kantaa mukanaan kokemuksiaan ja näkemäänsä. Nähty on jättänyt jälkensä, ja jäljet puhuvat maalauksissa. Koko maailma suodattuu vahinkoina ja tuhoina verkkokalvolta maalauskankaalle, ei haltuunotettuna kokonaisuutena, vaan palasina...

Johann Wolfgang von Goethe kirjoittaa Väriopissaan, että värit ovat valon tekoja ja kärsimyksiä. Goethe ymmärsi kokeidensa kautta värin näkemisen subjektiivisuuden. Kokemus väristä syntyy ja mahdollistuu vain havaitsevat silmän kautta. Valo synnyttää ilmiön ollen samanaikaisesti tekijä ja teon kohde.

Kärsimys ei ole ylevää tai kaunista, mutta kauneus tekee kipeää. Se muistuttaa ohimenevyydestä, arvosta ja suhteellisuudesta. Kauneimmat asiat jättävät jälkiä ihmiseen, kuten rakkaus, synnytys tai elämä, ja ihminen yrittää jättää jälkensä maailmaan, rakentamalla jotain kaunista, kaiketi siitä asti kun ihmiset keksivät kauneuden idean.


Luo kotisivut ilmaiseksi!