Ich bin Siiri Haarla


Huuto, Jätkä 2, 2017

https://annituomi.com/Siiri-Haarla


Wer ins Ausland geht profitiert in jedem Fall,

aber wer so lang im Ausland gewesen ist wie wir,
darf nicht zurück gehen.

-Thomas Bernhard/ Heldenplatz

Näyttely kertoo pelon puhkikulumisesta, itsensä ylittämisestä ja sitä vääjäämättä seuraavasta tyhjyyden tunteesta. Elämä on esteet tiellä tyytyväisyyteen, taide on samaa -haluta lopullisia, valmiita teoksia on analogista kuolemanhalulle. Kuvien tekeminen on todellisuuden hyväksymistä, komediallisuuden näkemistä, mustaa naurua elämän vakavuudelle.

Maalaaminen on itsensä paljastamista, ja se on todellisuuden paljastamista, samalla kun se on sen muuttamista, voiko se olla myös itsen muuttamista? Hetkessä maalaaminen on kokemusten kasautumisesta syntyvä kompleksisuus törmäämässä edessä häämöttävän lopun yksinkertaistavaan kirkkauteen. Haluaisin, että maalaukset kilpailisivat elävän ihmisen kohtaamisen kanssa. Haluaisin näyttää niissä sen mitä voi olla, mitä voi ajatella, mutta mitä ei voi nähdä. Maalaukset ajavat minut kriisiin päivittäin, niiden rajaton merkitys ja mitättömyys, mikä tekee niistä yksilöitä, joille kullekin heidän oma olemassaolonsa on kaikki kaikessa. Mahdollisuus ylittää kaikki aiempi ja muuttaa maailmaa, ja alati tarjoutuva mahdollisuus olla sitä tekemättä ja sen itsestäänselvä yhdentekevyys...

Kokeminen on ajan taaksejättämistä, ohittamista. Ulkomailla olo kärjistää ajankulua, menetystä ja kuoleman läsnäoloa; lähtiessä on kaikki uutta paitsi taakse jäänyt tuttuus, palatessa menettää tuon uuden kotinsa, kaiken siellä vain huomatakseen, että vanhaa ei enää ole, kukaan ei muista sitä niinkuin sinä, se on liukunut raiteillaan, niin monta pysäkkiä eteenpäin, että puutkin ovat harmaantuneet, elämäsi odottaa sinua kuin kellarissa homehtunut patakinnas. Paluu kerran taakse jätettyyn, lomamatka vanhaan elämään on kuin mahdollisuus kuoleman jälkeen nousta haudasta vielä viikoksi, katsomaan kaikkea mikä oli elämäsi.

Maalaaminen on nähdä elämänsä viilettävän unien filmirullalta pilvien lomaan suihkumoottoreiden jylinässä.Luo kotisivut ilmaiseksi!